Обов'язкова евакуація з Донецької області: алгоритм та нюанси

Наприкінці липня уряд України оголосив про обов'язкову евакуацію з Донецької області. Було навіть створено окремий координаційний штаб, який очолила віце-прем'єр-міністерка Ірина Верещук.

За її словами, обов'язкова евакуація з Донецької області передбачає, що держава забезпечує безкоштовне транспортування людей до місця евакуації, розселення, соціальні виплати, продуктові набори, гігієнічні засоби, а також допомогу у працевлаштуванні на новому місці.

Незважаючи на заявлений "план" евакуювати 200-250 тисяч, за перші сім днів вдалося вивезти близько двох тисяч людей, тобто не більше ніж 1%. За інформацією "Острова" жителі Донецької області не дуже охоче погоджуються на обов'язкову евакуацію.

"Всі, хто хотів, уже давно виїхав. Зараз уже залишилися лежачі, тяжкохворі, люди з інвалідністю, - тобто ті, хто просто фізично не міг цього зробити раніше. Якщо все йтиме такими ж темпами, то до настання холодів прогнозуємо вивезти ще тисяч 20-30. Це дуже мало, будемо щось думати. Тому що область залишиться без тепла взимку, ситуація з електроенергією та водою буде теж плачевною", - розповів співрозмовник в уряді.

Основними причинами евакуації називаються:

- відсутність газопостачання у Донецькій області, оскільки противник продовжує знищувати газопроводи;

- відсутність належного електропостачання (з настанням холодів ситуація лише посилюватиметься);

- можливі перебої із водою;

- Активні бойові дії.

Крім того, в уряді та місцевих органах влади вже прямо говорять, що тепла в зимовий період на Донеччині не буде .

Волонтер та голова правління всеукраїнського руху "Все буде добре" (займається евакуацією людей з Донецької та Луганської областей уже кілька місяців) Ярослав Бойко розповів "ОстроВу", що підтримує заклик влади евакуюватися.

"Евакуація - це вимушений захід, але я його підтримую, тому що, по-перше, зараз загострюються події на фронті, по-друге, через два-три місяці прийдуть холоди - а це той ворог, якого не можна зупинити на лінії фронту . Комунальні служби на Донеччині просто не зможуть забезпечити цієї зими опалювальний сезон", - розповів він.

Незважаючи на досить загрозливі прогнози і щодо безпеки, і щодо відсутності життєво важливих комунікацій, оголошення обов'язкової евакуації не викликало ентузіазму у мешканців Донецької області. "ОстроВ" розбирався, чому так відбувається.


Алгоритм дій

" Обов'язкова евакуація донеччан проходитиме злагоджено і чітко: логістика вже організована. У багатьох регіонах країни на них вже чекають ", - заявили у профільному міністерстві.

Для тих, хто має намір евакуюватись, там навіть озвучили алгоритм дій:

1-й крок – звернутися на гарячі лінії Донецької ВДА (0-800-507-506), Мінреінтеграції (15-48) або скористатися відповідними чат-ботами .

2-й крок – на підставі звернення до вас приїдуть додому, допоможуть зібратися та довезуть до місця евакуації.

3-й крок – відправлення із небезпечної зони. Транспортування людей відбувається поїздами та автобусами.

4 крок – під час поїздки вам допоможуть оформити довідку ВПО.

5-й крок – після прибуття вас зустрінуть, видадуть першу фінансову допомогу від держави.

По суті, організований цілий цикл евакуації з різних населених пунктів Донецької області. Незважаючи на те, що евакуаційні потяги ходять лише з Покровська, людям не потрібно добиратися за залізничну станцію власним коштом. Наприклад, із Краматорська є безкоштовний автобусний рейс до Покровська, а звідти людей довозять поїздом до Кропивницького .

Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів України від 2 серпня, здійснюватимуть обов'язкову евакуацію мешканців Донецької області у безпечніші райони України - Вінницьку, Волинську, Житомирську, Закарпатську, Львівську, Івано-Франківську, Кіровоградську, Полтавську, Рівненську, Тернопільську, Хмельницьку, Черкаську та Чернівецьку. Главам ОВА вже доручено організувати прийом та розселення людей.

Наразі переселенців із Донеччини евакуюють лише до Кіровоградської області. Щойно там закінчуться місця, приєднаються й інші регіони.

Під час поїздки не варто переживати про харчування, оскільки воно організоване рухом World Central Kitchen. Переселенців годують перед посадкою на поїзд, під час поїздки та після прибуття в кінцевий пункт.

У поїзді волонтери допомагають оформити документи, розповідають про належні виплати від держави та міжнародних організацій.

Так, одразу після прибуття переселенці можуть оформити разову грошову допомогу – 3000 гривень для дітей та осіб з інвалідністю та 2000 гривень для всіх інших.

Крім того, оформляється щомісячна виплата для внутрішньо переміщених осіб у такому самому розмірі.

Люди можуть також розраховувати на гуманітарну допомогу (продукти, одяг, ліки) від держави та міжнародних організацій, а також на додаткову допомогу.

За інформацією руху "Все буде добре", переселенців забезпечують продуктовими наборами швидкого приготування з розрахунку на 5 днів, надають грошову допомогу у розмірі 75 євро (близько 3000 грн) шляхом переказу (людина може отримати як готівку, так і на картку) від Світової продовольчої програми.

"Ви будете забезпечені продуктовими наборами після приїзду на місця тимчасового перебування протягом декількох днів. Також у містах компактного проживання вас забезпечать безкоштовним харчуванням та гуманітарною допомогою на довгостроковий період", - зазначають волонтери.

Всеукраїнський рух "Все буде добре", який продовжує працювати у зв'язці з органами влади, також публікує свої контакти для охочих евакуюватись. Волонтери організації розкажуть усі нюанси евакуації, за потреби організують транспорт.

Телефони для запису на евакуацію :

Костянтинівка +380934201883 ,

Годинник Яр +38099 712 0359 ,

Краматорськ +380994156554 ,

Соледар +380953856071 ,

Миколаївка +38050 814 85 45 ,

Гаряча лінія для всіх громад : +380 98 890 3318

Для запису на евакуацію тяжко хворих та людей з інвалідністю:

+38 099 710 48 72 ,

+38 099 311 53 36 ,

+38 099 311 53 14 ,

+38 096 108 60 48 ,

+38 096 108 52 24 .

Примітно, що місцеві органи влади дають контакти саме волонтерських організація, які безпосередньо займаються процесом евакуації та доставляють людей до Покровська, звідки ходить спеціальний потяг.

"Мінреінтеграції дало вказівки органам місцевого самоврядування шукати місця для людей. Безпосередньою евакуацією займаються здебільшого громадські організації. У нас є потужності вивозити людей із міст Донецької області. Але комунікації із владою не вистачає", - розповів "ОстроВу" волонтер Ярослав Бойко.

Він зазначив, що закликав місцеві органи влади ще кілька місяців тому готуватися до евакуації населення, але комунікація була не на найкращому рівні. Нині, за його словами, ситуація змінилася, але незначні недоліки ще існують.

"Немає комунікації з державними органами влади. Через це виникають складнощі. Наприклад, ми евакуюємо групу людей зі 100 осіб у якусь громаду, привозимо на вокзал, а нам на місці кажуть, що вони мають лише 70 місць. Уявляєте, як себе почувають люди? Нам доводиться шукати якісь термінові варіанти. Зараз із цим уже стало краще", - сказав волонтер.



Обов'язкова чи примусова?

Щойно Мінреінтеграції оголосило про обов'язкову евакуацію, виникла плутанина у термінах. Багато хто вважав, що процес буде примусовим, у соціальних мережах розгорілися дискусії щодо того, що уряд нібито змушує людей виїжджати зі своїх будинків.

Коментарі із соцмереж

У результаті місцевим органам влади довелося пояснювати, що евакуація з Донеччини є обов'язковою, а не примусовою .

При цьому уряд посилається на 33 статтю Кодексу про цивільний захист населення, де йдеться про обов'язкову евакуацію. Там немає жодного слова про відповідальність за невиконання цього рішення.

Але за словами голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка, якщо людина відмовляється від евакуації, то вона має підписати відповідний документ. Але що це за документ і як він виглядатиме – поки що невідомо.

"Людина, яка підписує документ (про відмову від евакуації – ред.), отримає роз'яснення, що вона ознайомлена з вимогами та Кодексом про адмністративні правопорушення, з вимогами Кримінального кодексу України - що батьки несуть безпосередню відповідальність за своїх дітей, і що евакуація є обов'язковою. Звичайно, це не примусова евакуація. Якщо людина навідріз відмовляється евакуюватися, вона має розуміти наслідки. Насамперед ми акцентуємо увагу на таких містах, де ведуться активні бойові дії", - пояснив він.

Нині жодних паперів не підписують, і місцева влада очікує від уряду роз'яснень на випадок, якщо люди відмовляються виїжджати.

"Буде затверджено форму повідомлень про відмову евакуюватися. Але людина має нести відповідальність за своє рішення. Особливо це стосується тих, хто має малолітніх дітей", - сказав Кириленко в ефірі національного телемарафону.



Не всі хочуть їхати

Але далеко не усі жителі Донецької області хочуть виїжджати. І наводяться різні аргументи: від мародерства залишеного житла до здачі регіону росіянам.

Коментарі із соцмереж

Мешканка Покровська Марія Т. у листуванні з "ОстроВом" поділилася своїми страхами, чому вона не хоче евакуюватися.

"Ми з чоловіком пенсіонери, у нас свій невеликий будинок, город, маленьке господарство, ми вже життя пожили, наїздилися. Нам би зараз просто спокійно зустріти старість, щоб нас не чіпали. Ми все життя працювали, щоб облаштувати свій будиночок, як ми його зараз залишимо? Нас лякають холодною зимою, ну жили ми в холодних зимах, нам не вперше, ми люди загартовані. Якби у нас були діти, то це інша справа. А так ми нікуди не поїдемо. Поки буде стояти наш будинок, - залишатимемося ", - Розповіла вона.

За словами пенсіонерки, подібної думки дотримуються багато її знайомих та сусідів. Більше того, деякі з тих, хто поїхав на початку повномасштабної вони, вже встигли повернутися і розповісти, що вдома найкраще.

"Нікому ми не потрібні, ось багато хто і повертається, є навіть з дітьми. І зиму переживемо. Головне, щоб нас просто не залишили. А то ходять уже чутки, що всю цю евакуацію затіяли, щоб віддати нас росії, а вони Херсон повернуть за це. Ось такого не хотілося б, а так прорвемося", - наголосила Марія.

Волонтер та голова правління всеукраїнського руху "Все буде добре" Ярослав Бойко підтверджує, що переважна більшість людей не хочуть евакуюватися, бо не хочуть залишати свої будинки.

"Багато місцевих жителів не згодні з обов'язковою евакуацією, бачать у ній "зраду". До того ж, багато хто просто прив'язаний до своїх будинків. Люди нажили своє майно, їм складно з цим розлучатися і кудись їхати. Це все дуже складно. Для людей це як пуповина, яку складно відрізати. У 90% людей, які відмовляються виїжджати, причина – це небажання залишити свій будинок, який вони будували, облаштовували тощо”, - вважає він.

Незважаючи на це, волонтер закликає всіх жителів Донеччини евакуюватись, адже якщо приватний будинок опалити ще якось можна, то з багатоквартирними будинками будуть великі проблеми. Наприклад, електричні мережі не можуть витримувати обігрівачі.

"Під час активних бойових дій буде багато жертв серед мирного населення. А завтра ще прийдуть холоди. У нас не вистачить ні ресурсів, ні людей, щоб забезпечувати тих, хто залишиться. Ми розмовляли з багатьма міжнародними партнерами, і ми розуміємо, що потрібні будуть величезні ресурси щоб забезпечити один житловий будинок нормальним теплопостачанням, це велика робота і ресурси. Це і вода, і їжа, і каналізація, і сировина для опалення. І якщо приватний сектор ми ще хоч якось можемо підтримати, то багатоквартирні будинки - це велика проблема. Що буде з туалетами, коли не працюватиме каналізація? Це жах. І це все погіршуватиметься активними бойовими діями", - розповів Ярослав Бойко "ОстроВу".

Те, що темпи евакуації з Донецької області є досить низькими, визнають в обласній військовій адміністрації. Але там розраховують, що настання холодів спонукає людей на виїзд із області.

"Зауважу, що всього виїхали дві третини мешканців області. Залишились ці 250 тисяч плюс-мінус. Звичайно, темпи дуже низькі і більшість людей не хоче їхати. Але це станом на даний момент. Ще літній період не завершився. Ми розуміємо, що з настанням холодів люди чинитимуть інакше", - заявив голова ОВА Павло Кириленко.

У середньому за добу вдається евакуювати близько 100-150 осіб.

Окремо Кириленко зазначив, що на території Донецької області залишилися люди, які конче не хочуть їхати. При цьому силою нікого не переселятимуть – йдеться лише про збереження життів та "проходження опалювального періоду".



Нове житло

Одне з перших питань, яке ставлять люди під час евакуації, це майбутнє житло. Адже коли ти все життя живеш у приватному будинку з присадибною ділянкою чи у власній квартирі, дуже складно погодитись на ліжко-місце у шкільному спортзалі.

За словами начальника Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, який приймав перших евакуйованих із Донеччини, людей розселяють по соціальних гуртожитках, у школах та дитячих садках, але згодом їх планується розміщувати у приватних будинках .

Волонтер Ярослав Бойко також розповів, що для переселенців обладнуються гуртожитки, а також дитячі садки та школи.

"Закуповується нове обладнання. На жаль, ми не можемо безкоштовно заселити всіх людей в окремі квартири, такого житлового фонду в Україні немає. Працює спеціальна програма з ремонту гуртожитків, щоб люди жили в нормальних умовах. Будуть нормальні житлові умови, люди будуть у теплі та безпеці", - каже він.

Незважаючи на те, що якийсь час людям, можливо, доведеться жити в обладнаних школах чи дитячих садках, Ярослав Бойко закликає евакуюватися, бо безпека та можливість нормально перезимувати мають стояти на першому місці. Особливо для тих, хто має дітей. Крім того, зазначає він, згодом переселенцям можуть надати більш комфортне житло.

"У вас буде безпека, опалення, світло, інформування, можливість працювати, медична допомога, виплати від донорів та держави. Не бійтеся виїжджати. Подумайте про те, що ви отримаєте більше, ніж у вас зараз є", - сказав волонтер.

Зазначимо, що переселенці можуть спочатку пожити в наданому житлі, а згодом підшукати щось краще.

Для цього можна буде звернутися до численних волонтерських організацій вже за новим місцем проживання, а також скористатися сайтом "Прихисток", де українці пропонують безкоштовне житло для біженців по всій території України. Іноді це може бути окрема кімната у квартирі чи приватному будинку. Часто можна зустріти оголошення, що пропонується окремий будинок у селі, але з умовою нагляду за його територією чи домашніми тваринами.

Крім того, безкоштовне житло можна знайти через ресурси:

- Онлайн-платформа "Там, де вас чекають"

- Сайт "Допомагай" 

Приклад оголошення на сайті "Прихисток"

Крім того є можливість виїхати за кордон. Наприклад, мешканцям Слов'янська пропонують перезимувати у Франції.

"Ті, хто мають закордонні паспорти та право виїзду за кордон можуть скористатися можливістю перезимувати у Франції. Підібрали для слов'янців відмінну муніципальну програму – поселять у сім'ях або видадуть окреме соціальне житло, забезпечать харчування та соцдопомогу. Діти зможуть відвідувати садок та школу", - повідомив мер Слов‘янска Вадим Лях.

Незважаючи на певні недоліки, держава спільно з волонтерами виконала величезну роботу, щоб забезпечити мешканцям Донецької області максимально комфортну евакуацію. Тепер рішення за донеччанами.

Владислав Булатчик, "ОстроВ"

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті